تشخیص محلولهای شیمیایی:
یکی از مهمترین نکاتی که یک آزمایشگر و یا هر فردی که بنحوی در آزمایشگاه با مواد شیمیایی کار می کند باید به آنها توجه داشته باشد نحوه تشخیص محلولهای شیمیایی و طرق شناسایی این محلولهاست . در آزمایشگاه حتماً باید روی محلولها و مواد شیمیایی برچسب خوانا و صحیح که حاوی اطلاعات لازم از محلول است باید نصب شود.
از جمله مشخصات روی برچسب باید موارد زیر باشد:
1- اسم محلول یا ماده شیمیایی
2- درجه خلوص
3- تاریخ تهیه آن
4- نام تهیه کنننده آن در صورت لزوم
روش و شرایط حفاظتی کار با محلول های اسیدی:
کار با اسیدها بسیار خطرناک است و فقط افرادی که از خطرات ناشی از کار با اسیدها کاملاً اگاهی دارند باید با آنها کارکنند . مراقبتهای زیر را در آزمایشگاههایی که اسیدهای قوی و سایر مایعات سوزان موجود است و برای افراد احتمال خطر هست باید رعایت گردد.
1- وسایل مناسب وکافی برای شستشو موجود باشد تا چناچه اگر بدن یا لباس افراد به اینگونه مایعات آلوده شد فوراً شستشو داده شود.
2- مقدار کافی داروی شستشو چشم باید همیشه در محل مناسب و با برچسب مشخص موجود باشد.
3- اگر خطر پخش شدن و ترشحات اسید در میان باشد باید لباسهای عایق اسید، عینک ، کلاه عایق اسید ، پوتین ، دستکش لاستیکی فراهم باشد.
4- ظروف محتوی اسیدها بخصوص اسید سولفوریک نبایستی در معرض تابش نور آفتاب قرار گیرد. آنها را در شیشه های کدر و دور ازآفتاب قرار دهیم.
5- هنگام نقل و انتقال ظروف اسید قبل از حمل اینگونه ظروف بایستی سرپوش ظرف را کمی شل کرد و پس از تخلیه فشار آن درب آنرا محکم بست
نمونه هایی از محلول سازی:
استیک اسید 2 مولار:
116 میلی لیتر از اسید غلیظ را با آب مقطر به حجم 1000 میلی لیتر می رسانیم.
هیدروکلریک اسید 2 مولار:
172 میلی لیتر از اسید غلیظ را با آب مقطر به حجم 1000 میلی لیتر می رسانیم .
نیتریک اسید 2 مولار:
122 میلی لیتر از اسید غلیظ را با آب مقطر به حجم 1000 میلی لیتر می رسانیم.
سولفوریک اسید 1 مولار:
56 میلی لیتر از اسید غلیظ را به آرامی و همراه با همزدن به حدود 500 میلی لیتر آب مقطر اضافه می کنیم. پس از سرد شدن محلول، آنرا با آب مقطر به حجم 1000 می رسانیم.
باریم هیدروکساید 2/0 مولار:
70 گرم نمک کریستال آنرا در 1 لیتر آب حل می کنیم سپس آن را با کاغذ صافی فیلتر کرده و در یک ظرف درپوشدار قرار می دهیم تا تحت دی اکسید کربن هوا قرار نگیرد.
پتاسیم هیدروکساید 2 مولار:
برای تهیه محلول 2 مولار از هیدروکساید پتاسیم 112 گرم از آن را در 1 لیتر آب مقطر حل می کنیم.
سدیم هیدروکساید 5 مولار:
200 گرم از آن را در 1 لیتر آب حل می کنیم. البته باید دقت کرد که انحلال پتاسیم هیدروکساید و سدیم هیدروکساید گرمازاست. در بالن ژوژه آن را به حجم میرسانیم
پس از سرد شدن، سطح محلول از خط نشانه بالن پایین تر خواهد آمد که باید تا خط نشانه دوباره آب بریزیم.