مطالب آموزشی بهداشت محیط و محیط زیست - ایران مرجع پارسی بلاگ

*توجه *توجه برای دانلود فایل مورد نظر خود پس از کلیک بر روی لینک *...برای دانلود اینجا کلیک کنید...*؛لطفا 15 ثانیه صبر کنید و بعد بر روی رد کردن تبلیغ کلیک کنید،سپس لینک دانلود رایگان ظاهر خواهد شد* ایران مرجع پارسی بلاگ
92/9/4
12:57 عصر

تب مالت ( بروسلوز ) تب مالت یا بروسلوز یک بیماری عفونی و مسری ا

توسط ایران مرجع مرجعی کامل از علوم مختلف ایران مرکز دانلود رایگان کتاب

تب مالت ( بروسلوز )

تب مالت یا بروسلوز یک بیماری عفونی و مسری است که بین انسان و دام مشترک است یعنی از حیوان به انسان منتقل می شود .

بروسلا اولین بار توسط بروس در سال 1887 از طحال سربازان انگلیسی که در جزیره مالت فوت کرده بودند جدا شده است .

* راه سرایت :

مخزن بیماری بز، گاو و حیوانات آلوده دیگر است ، مصرف شیرخام و تماس با حیوانات آلوده سبب ابتلاء میگردد . نگهداری بز و مصرف شیر آن برای تغذیه کودک از علل مهم سابق در ایران بشمار میرفت . در ایران در آدمی بیشتر بروسلا ملی تن سیس دیده می شود که دلائل دقیق آن با وجود بودن بروسلای آبورتوس در دامهای این کشور معلوم نیست . گوشت و دیگر بافت های دامهای کشته ، تراوشات تناسلی بویژه تراوش حاصل از سقط دامها ، جنین ، آغل ، طویله ، زمین آلوده ، شیر ، پنیر ، سرشیر و خامه تازه و آب و هوای آلوده سرچشمه بیماری است . حیوان آلوده در موقع سقط جنین خطرناکتر از همه چیز است و سبب آلوده کردن طویله ومحیط خود می شود و 8 تا 12 هفته این آلودگی برجا میماند . همه گیری در دهات در فصل زایمان دامها زیاد است . در 72? - 60?  موارد میکرب از راه پوست وارد بدن می شود و در 16  تا 30? موارد از راه غذا است . بطور نادرتر سرایت از راه تناسلی و دستگاه تنفسی صورت میگیرد . در یک مورد مادر از راه شیردادن طفل خویش را آلوده کرده است .

کودکان روستائیان و افرادی که حیوانات اهلی نگهداری می کنند بیشتر در معرض آلودگی هستند انتقال از راه جنین هم امکان پذیر است ( تب مالت مادرزادی ) ، آلودگی در دوره های اول حاملگی ممکن است سبب سقط شود . در پنیر تازه بز میکرب 6 تا 10 روز و بندرت 20 تا 60 روز زنده می ماند . در پنیر گوسفند 45 تا 65 روز ، در پنیر گاو تا 90 روز زنده میماند .

* نشانه های بالینی بروسلوز :

بعد از ورود بروسلا از راه جلد ، مخاط یا گوارش ابتدا بطرف غدد لنفی مربوطه می رود و غدد مانع عمومی شدن آن میگردند . در برخی موارد توانسته اند شانکر ابتدائی و غدد لنفی آلوده ( کمپلکس ابتدائی ) را نشان دهند . این دوران موضعی یا ناحیه ای مرض معمولاً بدون نشانه آشکار است و یا مخفی میماند که مطابق با دوران پنهانی بیماری است و در حدود 8 تا 15 روز میباشد ولی میتواند کوتاهتر یا خیلی طولانی تر از آن باشد . دوران پنهانی تجربی 5 تا 25 روز بوده است . در این دوران هیچ آثار زیستی آشکار وجود ندارد و به اسم مرحله قبل از آلرژی  معروف است .

·         تب

·         عرق

·         درد

·         علائم عفونی دیگر مانند : قرمزی و تحریک شدن حلق ، سرفه ، عوارض عصبی و روانی ، بیخوابی ،‌ بویژه بی اشتهائی وجود دارد . در کودکان خردسال و شیرخواران اسهال دیده می شود .

·         علائم بالینی تب مالت در کودکان چندان مشخص نیست . طحال در نیمی از موارد بزرگ است . طحال بزرگ بیشتر همراه بزرگ شدن غدد لنفی می باشد . دانه های جلدی بصورت تب خال و پورپورا بوده و دانه های دیگر اریتم های برآمده کمیاب است .

 

* بررسیهای آزمایشگاهی :

دو آزمایش مهم برای تشخیص قطعی تب مالت وجود دارد یکی جداکردن بروسلاها و دیگری جستجو آنتی کرها ( پادتنها ) است .

·         کشت

·         پی گیری آنتی کرها : برای پیدا کردن آنتی کرها از آزمایش زیر استفاده می شود .

               آزمایش سرمی رایت - 2ME

* عوارض :

گرفتاری استخوانها و مفاصل : ضایعات استخوانی و مفصلی شدید و سبک که گاهی بیمار را مدتها زمینگیر میکند .  اسپوندیلیت بروسلائی شایع ترین گرفتاری استخوانی در تب مالت می باشد .

·         تظاهرات و عوارض عصبی در مالت :

1.       سردرد

2.       درد تمام بدن

3.       ضعف

4.       سستی

5.       خستگی و کوفتگی عضلات

6.        کم خوابی

7.        حالت تحریک پذیری زیاد

8.       نگرانی و تشویش

9.       افسردگی

10.   هذیان

11.    سندرم  مننژه

·         عارضه قلبی بروسلوز آندوکاردیت است

·         عوارض چشمی

·         برونکوپنومونی

·         التهاب کبد   ( گرانولم ) ، یرقان ، خونریزیهای متعدد  گاهی نارسائی  یا سیروز تولید می کند  گرفتاری پوست بصورت بثورات جلدی به شکل ماکول ، پاپول ، اریتم های گوناگون و پورپورا ملاحظه می گردد .

* درمان :

بیمار مبتلا به تب مالت احتیاج به استراحت در بستر ، مراقبت ، پرستاری خوب و درمانهای محافظتی دارد .

جهت درمان دارویی به پزشک حتماً مراجعه شود .

* پیشگیری :

جوشاندن شیر و دقتهای بهداشتی دیگر درباره افرادی که با حیوانات سر و کار دارند بسیار مهم است . جستجوی خاستگاه آلودگی در پیشگیری بیماری مفید میباشد معمولاً‌حیوانات اهلی اطراف بیمار سبب آلودگی میشوند . تمام مواد شیری را باید بصورت پاستوریزه تهیه کرد . آموزش بهداشت به قصابان و افرادی که با حیوانات سرو کار دارند .

واکسیناسیون در حیوانات اثر فاحشی در کاهش میزان بیماری دارد اما ذبح و خارج کردن حیوانات آلوده از بین بقیه حیوانات تنها راه قطعی و مطمئن در ریشه کن کردن بیماری می باشد .

واکسن زنده ضعیف شده سوش (  S19) بهترین است یکبار تزریق آن حداقل 7 سال حیوان را محافظت می کند .


*توجه *توجه برای دانلود فایل مورد نظر خود پس از کلیک بر روی لینک *...برای دانلود اینجا کلیک کنید...*؛لطفا 15 ثانیه صبر کنید و بعد بر روی رد کردن تبلیغ کلیک کنید،سپس لینک دانلود رایگان ظاهر خواهد شد* ایران مرجع پارسی بلاگ
92/9/4
12:55 عصر

محلول سازی: نگاه کلی : بیشتر واکنش های شیمیایی در طبیعت در حال

توسط ایران مرجع مرجعی کامل از علوم مختلف ایران مرکز دانلود رایگان کتاب

محلول سازی:

نگاه کلی:

بیشتر واکنش های شیمیایی در طبیعت در حالت محلول انجام می گیرند،زیرا لازمه ی انجام واکنش ها برخورد مؤثر ذرات واکنش دهنده با یکدیگر است، که در حالت محلول این برخورد های مؤثر بیشتر و بهتر است.

در کل محلول، مجموعه موادی است که از یک ماده به عنوان حلال (مثل آب،تتراکلرید کربن، الکل،...) و یک یا چند ماده به عنوان ماده ی حل شونده (مثل ید ،سود،...) تشکیل شده است.

برای آنکه در محلول سازی ماده ای در ماده ی دیگری حل شود، ابتدا باید پیوند بین ذرات ماده ی حلال شکسته شود،که این عمل گرماگیر است.در مرحله دوم بین حلال و ماده ی حل شدنی پیوند برقرار می شود که این عمل انرژی زا است.در مرحله سوم یون ها به وسیله آب احاطه می شوند که این عمل نیز انرژی زا است. و در مرحله آخر تشکیل پیوند ماده ی حل شدنی است که آن نیز گرماگیر است.

اگر میزان انرژی مصرفی از میزان انرژی آزاد شده بیشتر باشد واکنش گرماگیر و اگر میزان انرژی آزاد شده از انرژی مصرفی کمتر باشد واکنش گرماگیر است که بیشتر واکنش های شیمیایی از این نوع هستند.

عامل دیگری که در انحلال پذیری مواد نقش دارد عامل دما و تغییر بی نظمی است. در واکنش های گرماگیر افزایش دما و بی نظمی باعث افزایش انحلال پذیری می شود.و در واکنش های گرمازا افزایش دما و بی نظمی باعث کاهش انحلال پذیری می شود.

چون در هنگام محلول سازی اندازه گیری حجم برای ما آسانتر است در نتیجه تعداد اتم ها، مولکول ها و ... موجود در یک محلول را با اندازه گیری حجم آن محلول مشخص می کنیم. که برای این کار از کمیت غلظت استفاده می کنیم.مولاریته یکی از غلظت هاست که با تبدیل آن به گرم جرم ماده را نیز می توانیم به دست آوریم.

انحلال یونی: مانند حل شدن Nacl در آب که مواد حاصل از واکنش یون اند

انحلال مولکولی: مانند حل شدن مواد غیر قطبی در حلال های قطبی مثل انحلال Br2 در تتراکلریدکربن

مولاریته:

مولاریته یا غلظت مولار که با (M) نشان داده می‌شود، عبارت استاز تعداد وزن مولکول گرم (یا تعداد مول) از یک جسم حل شده در یک لیتر محلول. مول کمیت اساسی است که یکشیمیدان تجزیهبا آن سر و کار زیادی دارند. یک مول برابر باX1023 023/ 6   مولکول از یک جسم است. اصطلاح مول در یکمفهوم وسیع برای توصیف مقادیر ترکیبات مولکولی ، عناصر آزاد و یونها بکار می‌رود. به بیان دیگر وزن تعدادX1023   023/ 6 عددمولکول ،یونیاعنصر برابر با 1 مول مولکول ، یون یا عنصر است که به صورت مولکول گرم ، یون گرم یا عنصرگرم نامیده می‌شود.

تهیه محلولهای مولار:

برای تهیه یک محلول مولار از یک ترکیب باید یک مول ازآن را وزن کرده و به مقدار کافی به آنآب اضافه کنیم تا دقیقا یک لیتر محلول بدست آید. به عنوان مثال برای تهیه یک محلول 2M ازاسیدسولفوریکباید گرم196=98*2 از اسید سولفوریک را در مقدار کافی آب حلکنیم تا یک لیتر محلول 2M اسید سولفوریک بدست آید. وقتی یک محلول مایع تهیهمی‌کنیم، حجم محلول به ندرت مساوی مجموع حجمهای اجزا خالص سازنده آن است. معمولاحجم نهایی محلول بیشتر یا کمتر از مجموع حجمهای اجزا سازنده آن است.

از اینرو برای تهیه یک محلول معین عملا نمی‌توانیم مقدار حلال لازم را پیش‌بینی کنیم. برای تهیه محلولهای مولار و سایر محلولهایی که بر اساس حجم کل است، معمولا ازبالنهای حجم‌سنجیاستفاده می‌شود. در اینصورت برای تهیه یک محلول مقدار دقیق ماده حل شونده را در بالن جای می د ‌هیم و با دقتآن قدر آب می‌افزائیم و بطور مداوم و با احتیاط هم می‌زنیم تا سطح محلول به خطنشانه‌ای که روی گردن بالن مشخص شده برسد.

محاسبه غلظت یک محلول بر حسب مولاریته:

برای محاسبه غلظت یک محلول بر حسبمولاریته ابتدا باید تعداد مولهای جسم حل شده را بدست آوریم. تعداد مولهای جسم حلشده از تقسیم کردن وزن آن (برحسب گرم) به وزن فرمولی بدست می‌آید.

اگر ماده حل شده به صورت مولکولی باشد، در آن صورت تعداد مول از فرمول زیر محاسبهمی‌شود:

 وزنمولکولی/گرمهای ماده حل شده=تعداد مولها (مولکول حل شده)

 

اگر بخواهیم تعداد مولهای یکیونرا محاسبه کنیم، باید بجای وزن مولکولیوزن یون مربوطه را در فرمول قرار دهیم. یعنی:

وزن یونی/گرمهای ماده حل شده=تعدادمول‌ها (یون حل شده)

اگر ماده حل شده به صورت اتمی باشد، مثلانقره فلزیدر آن صورت تعداد مولها از فرمول زیر بدست می آید:

 وزن اتمی/گرمهای ماده حل شده = تعداد مولها (اتم حل شده)

 

بعداز بدست آوردن تعداد مولهای ماده حل شده با قرار دادن آن در فرمول غلظت مولار ،مولاریته محلول بدست می‌آید. یعنی داریم:

لیتر محلول/میلی مولهای ماده حل شده= M


یا

لیتر محلول/تعداد مول‌های حل شده=M


وقتی غلظتمحلول بر حسب مولاریته بیان می‌شود، محاسبه مقدار ماده حل شده موجود در یک نمونهمعین از محلول آسان است. به عنوان مثال یک لیتر محلول 2 مولار دارای 2 مول ماده حلشده است. 500ml آن دارای یک مول ماده حل شده ، 100ml آن دارای دودهم(./2) مول ماده حل شدهاست.

 


*توجه *توجه برای دانلود فایل مورد نظر خود پس از کلیک بر روی لینک *...برای دانلود اینجا کلیک کنید...*؛لطفا 15 ثانیه صبر کنید و بعد بر روی رد کردن تبلیغ کلیک کنید،سپس لینک دانلود رایگان ظاهر خواهد شد* ایران مرجع پارسی بلاگ
92/9/4
12:55 عصر

تشخیص محلولهای شیمیایی

توسط ایران مرجع مرجعی کامل از علوم مختلف ایران مرکز دانلود رایگان کتاب

تشخیص محلولهای شیمیایی:

 یکی از مهمترین نکاتی که یک آزمایشگر و یا هر فردی که بنحوی در آزمایشگاه با مواد شیمیایی کار می کند باید به آنها توجه داشته باشد نحوه تشخیص محلولهای شیمیایی و طرق شناسایی این محلولهاست . در آزمایشگاه حتماً باید روی محلولها و مواد شیمیایی برچسب خوانا و صحیح که حاوی اطلاعات لازم از محلول است باید نصب شود.

از جمله مشخصات روی برچسب باید موارد زیر باشد:

 1- اسم محلول یا ماده شیمیایی

2- درجه خلوص

3- تاریخ تهیه آن

4- نام تهیه کنننده آن در صورت لزوم

  روش و شرایط حفاظتی کار با محلول های اسیدی:

 کار با اسیدها بسیار خطرناک است و فقط افرادی که از خطرات ناشی از کار با اسیدها کاملاً اگاهی دارند باید با آنها کارکنند . مراقبتهای زیر را در آزمایشگاههایی که اسیدهای قوی و سایر مایعات سوزان موجود است و برای افراد احتمال خطر هست باید رعایت گردد.

1- وسایل مناسب وکافی برای شستشو موجود باشد تا چناچه اگر بدن یا لباس افراد به اینگونه مایعات آلوده شد فوراً شستشو داده شود.

2- مقدار کافی داروی شستشو چشم باید همیشه در محل مناسب و با برچسب مشخص موجود باشد.

3- اگر خطر پخش شدن و ترشحات اسید در میان باشد باید لباسهای عایق اسید، عینک ، کلاه عایق اسید ، پوتین ، دستکش لاستیکی فراهم باشد.

4- ظروف محتوی اسیدها بخصوص اسید سولفوریک نبایستی در معرض تابش نور آفتاب قرار گیرد. آنها را در شیشه های کدر و دور ازآفتاب قرار دهیم.

5- هنگام نقل و انتقال ظروف اسید قبل از حمل اینگونه ظروف بایستی سرپوش ظرف را کمی شل کرد و پس از تخلیه فشار آن درب آنرا محکم بست

نمونه هایی از محلول سازی:

استیک اسید 2 مولار:

116 میلی لیتر از اسید غلیظ را با آب مقطر به حجم 1000 میلی لیتر می رسانیم.

 هیدروکلریک اسید 2 مولار:

172 میلی لیتر از اسید غلیظ را با آب مقطر به حجم 1000 میلی لیتر می رسانیم .

 نیتریک اسید 2 مولار:

122 میلی لیتر از اسید غلیظ را با آب مقطر به حجم 1000 میلی لیتر می رسانیم.

 سولفوریک اسید 1 مولار:

56 میلی لیتر از اسید غلیظ را به آرامی و همراه با همزدن به حدود 500 میلی لیتر آب مقطر اضافه می کنیم. پس از سرد شدن محلول، آنرا با آب مقطر به حجم 1000 می رسانیم.

 باریم هیدروکساید 2/0 مولار:

70 گرم نمک کریستال آنرا در 1 لیتر آب حل می کنیم سپس آن را با کاغذ صافی فیلتر کرده و در یک ظرف درپوشدار قرار می دهیم تا تحت دی اکسید کربن هوا قرار نگیرد.

 پتاسیم هیدروکساید 2 مولار:

برای تهیه محلول 2 مولار از هیدروکساید پتاسیم 112 گرم از آن را در 1 لیتر آب مقطر حل می کنیم.

 سدیم هیدروکساید 5 مولار:

200 گرم از آن را در 1 لیتر آب حل می کنیم. البته باید دقت کرد که انحلال پتاسیم هیدروکساید و سدیم هیدروکساید گرمازاست. در بالن ژوژه آن را به حجم میرسانیم

پس از سرد شدن، سطح محلول از خط نشانه بالن پایین تر خواهد آمد که باید تا خط نشانه دوباره آب بریزیم.


<   <<   36   37   38   39   40   >>   >
360 ?±U†?¯
فروشگاه محصولات
فروشگاه کارت شارژ