مطالب آموزشی بهداشت محیط و محیط زیست - ایران مرجع پارسی بلاگ

*توجه *توجه برای دانلود فایل مورد نظر خود پس از کلیک بر روی لینک *...برای دانلود اینجا کلیک کنید...*؛لطفا 15 ثانیه صبر کنید و بعد بر روی رد کردن تبلیغ کلیک کنید،سپس لینک دانلود رایگان ظاهر خواهد شد* ایران مرجع پارسی بلاگ
92/9/4
12:50 عصر

سنجش میزان CO2

توسط ایران مرجع مرجعی کامل از علوم مختلف ایران مرکز دانلود رایگان کتاب

سنجش میزان CO2:

دی‌اکسید ‌کربن در محلولهای آبی به صورت آزاد یا به شکل یونهایکربناتی یا بی‌کربناتی وجود دارد. وجود اینگاز درآب می‌تواند ناشی از حل شدنموجود در هواو یا تجزیه مواد آلی موجود در آب باشد، با وجودی‌که مقدارموجود در هواکمتر از حدود (چهار صدم درصد )40/0%است، ولی این مقدار در آبهای سطحی در مقایسه بااکسیژن محلول قابل توجه بوده و به 10ppm می‌رسد. درآب چاهها این مقدار تا حد 100ppm می‌رسد.. تأثیرمحلول در آبدر تأسیسات صنعتیخورندگی یکی از تأثیرات مهممحلول در آباست،درآب تبدیل به اسید کربنیک می‌شود که ترکیبی خورنده است. مخصوصاً در PHهای پایینعلاوه بر اینکه اسید کربنیک خورنده تولید می‌شود، خاصیت خورندگیاکسیژن هم بالا می‌رود. از اینروست که بایدموجود در آبخارج شود.

در جوش‌آورها ، خورندگی ناشی ازاغلب در مسیربخار داغ و خطآبمقطر برگشتی دیده می‌شود و اینناشی ازتجزیهکربناتها و بی‌کربناتها در شرایطداخلی جوش‌آورها می‌باشد. هیدروکسید سدیم ، محصول جانبی این واکنشها می‌باشد. خورندگی بخار آب داغ و آب مقطر برگشتی اغلب در جوش‌آورهایی که آب مصرف شده در آنهادارای قلیائیت متیل اورانژ بالایی هستند بیشتر دیده می‌شود.

در این نوعجوش‌آورها مقدار تقریبیدر بخار داغرا می‌توان با ضربقلیائیتمتیل اورانژ آب تغذیه به جوش‌آورها عدد )هفت دهم)7/0 بدست آورد و این بمعنی تجزیه 80% کربنات سدیممی‌باشد. یعنی اگر قلیائیت متیلاورانژ آب تغذیه به جوش‌آورها 100ppm باشد باید انتظار داشت که مقداردر بخار داغ 79ppm باشد که این مقداربشدت خورندهاست.

محلول های مورد نیاز:

فنل فتالین

کربنات سدیم

نمونه

عوامل مداخله کننده:

وجود اسیدهایمعدنی ،فلزاتسنگین و مقدار زیاد مواد محلول در آباز عوامل مؤثر در اندازه گیری و نتایج هستند. طریقه نمونه برداریهم ازعوامل مهم محسوب می‌شود.

روش اندازه گیری:

روشتیتراسیون مستقیم در محدوده 100ppm قابل استفاده است. در این روشآزاد با محلولکربنات سدیم و یا یک محلول قلیایی دیگرترکیب و تولید بی‌کربنات خواهد کرد. پس از ترکیب کلیه، بی‌کربناتاضافی در محیط باقی خواهد ماند. در این شرایط که PH برابر 3/8است. رنگ صورتیشناساگرفنل فتالینظاهر خواهد شد.اگربلافاصله بعد از اضافه کردن معرف به ظرف حاوی نمونه آب ، رنگ قرمز ظاهر شود می‌تواننتیجه گرفت کهدر نمونه وجودندارد. اما اگر نمونه بی‌رنگ ماند، با کربنات سدیم تیتر می‌شود تا رنگ صورتی باپایداری 30 ثانیه حاصل شود


*توجه *توجه برای دانلود فایل مورد نظر خود پس از کلیک بر روی لینک *...برای دانلود اینجا کلیک کنید...*؛لطفا 15 ثانیه صبر کنید و بعد بر روی رد کردن تبلیغ کلیک کنید،سپس لینک دانلود رایگان ظاهر خواهد شد* ایران مرجع پارسی بلاگ
92/9/4
12:50 عصر

تعیین مقدار کلراید در آب آشامیدنی

توسط ایران مرجع مرجعی کامل از علوم مختلف ایران مرکز دانلود رایگان کتاب

تعیین مقدار کلراید در آب آشامیدنی:

معمولا نمک های محلول در آب به صورت کاتیون ها و آنیون ها هستند،کاتیون ها مثل کلسیم ،منیزیم ،منگنز و ... و آنیون ها مثل بی کربنات، کربنات و هیدروکسیدو... است . مزه ی شور آن ناشی از غلظت یون کلراید می باشد.این شوری بستگی به ترکیبات شیمیایی آب دارد.اگر کاتیون سدیم با غلظت کلر 250 میلی گرم در لیتر مزه ی شور احساس می شود. اما اگر کلسیم و منیزیم باشد تا غلظت 1000 میلی گرم در لیتر یون کلر هم ممکن است مزه ی شوری آشکار نشود.

هدف از نمک زدائی آب جداسازی تمام نمک های محلول در آب و تهیه آب خالص می باشد.بیشتر روش های شیرین کردن آب شور مانند تقطیر ،اسموز معکوس،الکترولیز و ... می تواند برای نمک زدائی کامل نیز مورد استفاده قرار گیرد.

برای تعیین غلظت یون کلراید در آب از روش آرژانتومتری استفاده می کنیم که در این روش از اندازه گیری نیترات نقره استفاده می کنیم و بر اساس مقدار نیترات نقره به مقدار کلراید در آب پی می بریم. و از محلول کرومات پتاسیم برای نشان دادن آخر واکنش استفاده می کنیم. روش دیگری که برای سنجش کلراید در آب وجود دارد روش پتانسیل سنجی است. روش سومی که برای سنجش میزان یون کلراید در آب استفاده می شود روش تیتریمتری با نیترات جیوه است. که هر سه روش به تفضیل در زیر بیان شده اند.

سنجش کلراید به روش موهر:

محلول های مورد نیاز:

محلول نیترات نقره 1/0 مولار

محلول کرومات پتاسیم بعنوان معرف

محلول سازی:

محلول نیترات نقره 1/0 مولار :

200 سی سی نیترات نقره را به حجم 2 لیتر می رسانیم و برای تعیین فاکتور آن از محلول NaCl ( 5 سی سی نمک کلرید سدیم را به حجم 100 می رسانیم) استفاده می کنیم.

محلول کرومات پتاسیم:

50گرم دی کرومات پتاسیم را در یک لیتر آب مقطر حل می کنیم قبل از به حجم رساندن کمی نیترات نقره 01/0 نرمال به آن اضافه می کنیم تا رسوب قرمز رنگ ظاهر شود.سپس این محلول را به مدت 24 ساعت به حال خود گذاشته سپس آن را صاف کرده به حجم 1000 میلی لیتر می رسانیم.

شرح آزمایش:

بورت را از محلول نیترات نقره1/0 مولار پر کنید. با پیپت، مقدار 25 میلی لیتر از نمونه را برداشته و در یک ارلن 250 میلی لیتری بریزید.

حدود 2 تا 3 قطره از شناساگر کرومات پتاسیم را به نمونه اضافه کنید و تکان دهید سپس با محلول نیترات نقره تیتر کنید.  در ابتدا بخاطر وجود یون کلر در نمونه رسوب سفید کلرید نقره تشکیل می شود. به محض اینکه یونهای کلر تمام شد کاتیونهای نقره اضافی با شناساگر کرومات واکنش داده و رسوب نخودی رنگ حاصل می گردد که ناشی از تشکیل کمپلکس کرومات نقره است و رنگ محلول از رنگ زرد به رنگ زرد تیره(نخودی رنگ) در می آید. نقطه ی پایانی واکنش با این تغییر رنگ همراه است.

تعیین کلرید در آب به روش پتانسیل سنجی:

این روش یک روش نسبتا ارزان و دقیق برای اندازه گیری کلرید در آب است.در این روش از یک پیل الکتروشیمیایی برای اندازه گیری غلظت کلراید در آب استفاده می شود.

دستگاه های لازم برای این روش:

1.     الکترود مرجع که بتواند در طول عمل تیتراسیون پتانسیل ثابتی را ایجاد کند.

2.     الکترود شناساگر که نسبت به غلظت یکی از ترکیبات در واکنش حساس باشد.

3.     وسیله ای مثل PH متر که ولتاژ الکترود شناساگر را نسبت به الکترود مرجع اندازه گیری نماید.

4.     وسیله ای برای همزدن سیستم.

آماده سازی دستگاه ها:

آماده سازی الکترود نقره:

برای تمیز کردن الکترود نقره آن را به مدت چند دقیقه در اسید نیتریک غلیظ قرار می دهیم.الکترود نقره را در کف بشر قرار می دهیم یک سر آن را به صوت یک سیم پیچ تخت حلقه زده، اسید(6 مولار) را روی ان می ریزیم ،بعد از چند دقیقه الکترود را خارج کرده و با آب مقطر آن را می شوییم.

بعد از تمیز کردن الکترود یک سر الکترود را با یک گیره به یک سیم سربی وصل می کنیم و سر دیگر الکترود را داخل یک بشر 150 سی سی که واجد الکترود مرجع مس است قرار می دهیم.سیم متصل به الکترود نقره را به پایانه ی مثبت یک ولت متر وصل می کنیم.

آماده سازی الکترود مرجع مس:

برای ساخت یک الکترود مرجع مس ، ابتدا یک لوله شیشه ای به قطر داخلی 8 میلی متر و طول 6 اینچ تهیه می کنیم.یک نخ کتان را طوری در یکی از سرهای شیشه قرار می دهیم که نصف طول آن در داخل لوله قرار بگیرد.

در انتهای لوله یک در پوش لاستیکی به ابعاد 14 – 20 قرار می دهیم. یک قطعه از سیم مسی به عنوان الکترود به طول لوله ی شیشه ای تهیه می کنیم. و آن را به وسیله براده ی فولاد تمیز می کنیم تا کاملا براق شود.و سپس آن را می شوییم.به کمک گیره یک طرف سیم سربی را به یک سیم مسی وصل می کنیم و طرف دیگر آن را داخل لوله شیشه ای سرباز قرار می دهیم.

روش آزمایش :

بورتی را از محلول نیترات نقره ی 004/0 مولار پر می کنیم.با استفاده از مزور 50 سی سی از نمونه را بر داشته داخل بشر می ریزیم.

دستگاه ولت متر را روشن می کنیم و دامنه آن را بین 0 تا 2 تنظیم می کنیم.ولتاژ را ثابت می کنیم.حال از مادهی تیترانت به نمونه اضافه می کنیم و مخلوط را هم میزنیم.تیتراسیون را تا زمانی ادامه می دهیم که به ازای افزودن ماده ی تیترانت فقط حدود 2 تا 3 میلی ولت در ولتاژ تغییر داشته باشیم.

منحنی داده ها را در مقابل مقدار نیترات نقره رسم می کنیم. در این منحنی نقطه ی هم ارزی به وسیله ی تعیین نقطه ی عطف منحنی مشخص می شود. حجم نیترات نقره را در این نقطه می خوانیم و غلظت هم ارز با این حجم از نیترات نقره را به دست می آوریم.سپس غلظت یون های کلر در نمونه را می توان با اطلاع از استوکیومتری نقره با یون کلر محاسبه کرد.

روش تیتریمتری نیترات جیوه:

این روش تعیین غلظت یون کلراید به وسیله ی تیتراسیون نمونه اسیدی با نیترات جیوه در حضور یک شاهد است.دامنه PH باید بین 3/2 تا 8/2 باشد.

محلول های مورد نیاز:

نیترات جیوه

ماده شیمیای شاخص – اسیدی کننده

استاندارد کلرید سدیم برای ساخت شاهد

محلول سازی: 

نیترات جیوه:

میزان 5/2 گرم نیترات جیوه را در 100 میلی لیتر آب مقطر حاوی 25/0 سی سی اسید نیتریک غلیظ حل می کنیم و به حجم 1000 میلی لیتر می رسانیم.

این ماده ی شیمیایی را در داخل خشک کن و در تاریکی نگهداری می کنیم.

ماده شیمیای شاخص – اسیدی کننده :

25/0 گرم دی فنیل کربازون ،4 میلی لیتر اسید نیتریک غلیظ،03/0 گرم سیانول زایلین را در 100 سی سی آب مقطر یا اتانول 95% و یا ایزوپروپانول حل کرده در بطری تیره در یخچال نگهداری می کنیم.

استاندارد کلرید سدیم: 

8241/0 گرم از کلرید سدیم را که در دمای 140 درجه سانتی گراد خشک شده در آب مقطر حل کرده به حجم 1 لیتر می رسانیم.

روش آزمایش:

نمونه را داخل یک ارلن می ریزیم ماده شیمیای اسیدی کننده – شاخص را به آن اضافه می کنیم تا PH حدود 8/2 تا 3/2 شود.نمونه را با نیترات جیوه تیتر می کنیم. نقطه پایانی تشکیل رنگ ارغوانی است.

تجزیه و تحلیل:

 در روش موهر تشکیل یک رسوب ثانوی با رنگ مشخص اساس تعیین نقطه ی پایانی در روش موهر است.این روش در مقیاس وسیعی برای تیتراسیون یون کلراید،برمید با محلول استاندارد نیترات نقره اعمال شده است.یون کرومات نقش شناساگر را دارد و نقطه ی پایانی با ظهور رسوب قرمز آجری کرومات نقره مشخص می شود.

کمترین مقدار نقره کروماتی را که باید تشکیل شود تا چشم قادر به رؤیت آن باشد نمی توان با محاسبه به دست آورد.در واقع کسب چنین اطلاعاتی فقط از طریق تجربی میسر است.برای تصحیح خطای تیتراسیون حاصل باید در هنگام آزمایش، حجم مصرف شده توسط یک شناساگر شاهد را نیز تعیین کنیم.این شاهد نقش یک رنگ استاندارد مناسب برای تیتراسیون را به ما می دهد.

در روش پتانسیل سنجی تعیین غلظت یون کلراید آسان است اما به تعداد بیشتری از وسایل آزمایشگاهی نیاز است. که در همه ی آزمایشگاه ها وجود ندارد. و آماده سازی وسایل کمی مشکل است و در اکثر آزمایشگاهها متصدیان ترجیح می دهند از روش تجربی تیتراسیون استفاده کنند.البته شایان ذکر است که روش تیتراسیون جزء روش های قدیمی و تقریبا منسوخ شده است.

از آنجایی که جیوه یک ماده خطرناک و سمی است روش سوم نسبت به دو روش قبلی کمتر پیشنهاد می شود.


 

 مطالب مرتبط با کلر زنی و کلر سنجی در سایت

 

هیدروکلریناتور 

کلریناتور 

 نرم افزار مدل ساز نشت گاز کلر  

 مضرات کلر استخر برای بدن

دانلود روش صحیح کلر سنجی

  مدیریت کلرزنی آب آشامیدنی

- روش صحیح کلرسنجی آب 

- مبانی کلرزنی 

- مقایسه کلـــر ، آب اکسیژنه و  UV برای گندزدایی آب استخر ها 

- بررسی نحوه بهره برداری از دستگاههای کلرزنی 

- (تهیه کلر در محل) چیست؟


*توجه *توجه برای دانلود فایل مورد نظر خود پس از کلیک بر روی لینک *...برای دانلود اینجا کلیک کنید...*؛لطفا 15 ثانیه صبر کنید و بعد بر روی رد کردن تبلیغ کلیک کنید،سپس لینک دانلود رایگان ظاهر خواهد شد* ایران مرجع پارسی بلاگ
92/9/4
12:49 عصر

اندازه گیری یون سدیم

توسط ایران مرجع مرجعی کامل از علوم مختلف ایران مرکز دانلود رایگان کتاب

اندازه گیری یون سدیم:

نمک های سدیم در آب های آشامیدنی یافت می شوند.معمولا غلظت سدیم در آب کمتر از 20 میلی گرم در لیتر است.غلظت آستانه طعم سدیم در آب بستگی به آنیون مربوطه و درجه حرارت محلول دارد.چون نمی توان نتیجه گیری قطعی در خصوص اثرات بهداشتی سدیم نمود،هیچ مقدار رهنمودی مبتنی بر بهداشت برای آن نیامده است.

بهترین روش برای اندازه گیری فلزات قلیایی در آب روش نشر شعله ای توسط دستگاه فلیم فتو متر است.طیف بینی نشری یک روش طیفی است که در آن تحریک یا برانگیخته شدن اتم عناصر تحت حرارت باعث تغییر لایه الکترونی آنها می گردد.الکترون ها از لایه کم انرژی با لایه پر انرژی یا بالاتر می روند و در موقع بازگشت به حالت پایه طیف های نشری تولید می کنند شدت تابش نشر شده به وسیله اتم های تحریک شده متناسب با غلظت می باشد.

البته با استفاده از دستگاه طیف سنج جذب اتمی نیز می وان میزان سدیم در آب را اندازه گرفت.این طیف بر مبنای اندازه گیری جذب اتم های تولید شده بوده و حساسیت و دقت زیاد از ویژگی های این روش میباشد.در طیف سنج اتمی میزان نور جذب شده توسط اتم های به وجود آمده در اتم ساز اندازه گیری می شود که با غلظت نمونه متناسب است.

اندازه گیری سدیم به روش فلیم فتومتر:

محلول ها ی مورد نیاز:

استاندارد سدیم

استوک سدیم

نمونه

محلول سازی:  

استاندارد سدیم:

200 میلی لیتر استوک سدیم را برداشته و با آب مقطر به حجم 1 لیتر می رسانیم.

استوک سدیم:

542/2 گرم NaCl که در دمای 140 به مدت 1 ساعت خشک شده را به حجم 1 لیتر می رسانیم.

شرح آزمون:

ابتدا نمونه هایی را که با توجه به سابقه شان احتیاج به رقت دار ند رقیق می کنیم.سپس کلید را روی قسمت Na ( فیلتر سدیم ) گذاشته و سوزن دستگاه را در آب مقطر قرار داده و صفر را تنظیم می کنیم .سپس با استاندارد سدیم 100 دستگاه را تنظیم می کنیم.در این مرحله سوزن دستگاه را با آب مقطر شسته و در نمونه ها می گذاریم و سدیم را اندازه می گیریم.

محاسبه:

بعد از قرائت سدیم به جدول مخصوص رجوع می کنیم و از روی منحنی آن میزان سدیم را گزارش می کنیم.اگر میزان سدیم بیش از 80 باشد در بالن ژوژه نمونه را رقیق می کنیم.

اندازه گیری سدیم با استفاده از دستگاه طیف سنج اتمی:

آماده سازی نمونه:

یکی از محدودیت های روش جذب اتمی با شعله اندازه گیری نمونه تنها به صورت مایع صورت می گیرد.بدین جهت لازم است که عمل حل کردن مواد جامد صورت بگیرد.

روش کار:

قبل از شروع به کار به خاطر داشته باشید:

1.     شیر اصلی گاز استیلن را باز کرده و فشار خروجی آن را به میزان مورد نظر تنظیم کنید.

2.     پمپ فشار هوا را روشن کنید.

3.     بخش اصلی دستگاه را روشن کرده،پارامترهای لازم (طول موج و نوع روش و ...) را تنظیم کنید.

4.     پس از آماده شدن دستگاه شعله را روشن کرده و با فشار کلید start آزمایش را شروع کنید.

5.     پس از انجام آزمایش کلید stop را فشار دهید و سپس شعله را خاموش کرده نتایج را روی کاغذ ثبات بگیرید.

6.     جهت خاموش کردن دستگاه ابتدا پمپ فشار را خاموش کرده و سپس شیر اصلی سیلندر گاز استیلن را ببندید و در پایان بخش اصلی دستگاه را خاموش کنید.

پارامتر های مورد نیاز:

لامپ کاتدی سدیم

طول موج:589 نانومتر

جریان لامپ:5 میلی آمپر

عرض شکاف:5 نانومتر

گاز سوخت : استیلن

اکسید کننده:هوا

نوع شعله:اکسید کننده

محدودیت اندازه گیری: 2/0 تا 1 میلی گرم در لیتر

محلول سازی:

محلول سزیم کلراید- آلومینیوم نیترات:

50گرم کلراید سزیم و 250 گرم آلومینیوم نیترات را در مقداری آب مقطر حل کرده به آن 10 میلی لیتر اسید کلریدریک اضافه کرده در بالن ژوژه به حجم 1 لیتر برسانید، 2 میلی لیتر از این محلول به ازای 50 میلی لیتر نمونه کافی می باشد.در صورتی که غلظت یون سدیم در نمونه پایین باشد بایستی مقدار بیشتری از نمونه را تبخیر کنید.


<   <<   36   37   38   39   40   >>   >
360 ?±U†?¯
فروشگاه محصولات
فروشگاه کارت شارژ